All the Smithfield News

Peter Celebrates 70th With Bacchus1

Peter Retief is one of those fortunate people able to celebrate an important birthday in the company of one of his most greatly admired musicians. And in this case what made the event last weekend even more special was the fact that some 60 of his friends were able to join him. The occasion was Peter’s 70th and the musician none other than Bacchus Nel. The fact Smithfield joined in the celebration by providing one of those marvellous clear winter nights for which it is famed was a further guarantee of success. From the moment that Maitland Seaman paid tribute to his old friend there was no...Read more

Tuinbouvergadering Mei 12

deur Therese Swanepoel ~ Op 12 Mei het die lede en gaste van Smithfield Tuinbouklub vanuit alle rigtings gekom na Welgeval Gasteplaas op die Edenburgpad. Anneli en Anlia Swanepoel het ons hartlik ontvang en ons het hierdie pragtige herfsoggend op die stoep in die herfssonnetjie deurgebring. Welgeval Gasteplaas was vir geslagte in die besit van die Smith familie. Ek onthou die lekker bidure wat ons by oom Frans en tannie Annetjie Smith gehad het. Hulle was die oupa en ouma van Franco Smith, die afrigter van die Shimlas en die nuwe afrigter van die Cheetahs. Bertie Swanepoel het die plaas by...Read more

Smiffie Memories – As We Dames See It

by Barbara von Ahlefeldt ~ Walking the Walk: Yes, there are lost pleasures in almost all phases of life and I actually miss the monthly "Advertising Walk" that Susan Jewell and I did for the hard-copy Smiffie. We took it on for fun when the Smiffie had only 12 pages and 3 advertisements to its name. It was decided we'd try and enhance the financial coffers of our little newspaper, if only to pay the printing costs. This meant walking the walk of our President Hoffmann Street each month, chatting to business owners and convincing them to support the Smiffie which became a community project par...Read more

Smithfield Five historical sites to view

by Julius Bramley ~ Oldest Karoo style house north of the Orange River is in Church Street. (A national monument). The original house is still in use. Oldest Anglican Church north of the Orange River. Frequently used by the “Platteland Preview” as a theatre venue. Great acoustics. Located in Church Street “Red Barn” on N6 (Juana Square). “Number 1” Smithfield. All that now remains of the former “Royal Hotel.” It is also used by the community with consent of owners for “Platteland Preview” and occasional art exhibitions. Monument on Juana Square at the top of Hoffman Street to mark the...Read more

Wat Het Van Ons Sterre Geword?

deur Bets de Bruyn ~ Een van die “magic” dinge van so op die plaas bly is dat mens jou verwonder aan die hemel. Ek wat soveel jare in die stad gebly het en eintlik vergeet het dat daar sterre is was so begeester dat ek vir my ʼn teleskoop loop koop het en begin leer het van sterre, meestal by Trudie van Bethulie, sy weet alles van sterre af, en dit res uit boeke en van die internet af. Terwyl ek in Bethulie was het daar ʼn ou tante in haar 80’s net so straat-op gebly en toe sy verjaar het ek haar genooi dat sy die aand na die sterre sal kom kyk deur die teleskoop. So stel ek dan die teleskoop...Read more

“Blood Rose” by Margie Orford

Reviewed by Anne Montgomery ~ Another excellent Claire Hart thriller, this time set mainly in and around Walvis Bay. The author deftly conveys the eerie, fog bound atmosphere of an almost has-been town, marooned between the icy Benguela current and the heat and dryness of the vast Namib desert. A series of young, homeless boys are found dead. All in strange circumstances, but linked by the manner of killing, and that they were not murdered where they are found. A sad, often frightening story, which twists and turns through Walvis Bay, and the buried Kuiseb River with it’s delta outside the...Read more

Wool, meat processing plants planned for Mohokare

FARMERS as well as business people and people in the tourism sector are invited to a special meeting in Rouxville, Thursday 7 May, to discuss plans for new meat and wool processing plants to be built in that town. This meeting is a follow-up to an all day seminar, held in Rouxville last month, to launch the Rouxville Development Agency. Chairman of the new agency’s board, Mthetho Lalu, said that farmers and others involved in promoting the economic growth of our area should attend. The meeting will be addressed by Ikhraam Osman, CEO of the Free State Development Corporation, Modise Sehularo,...Read more

Bethulie Museum Lewe!

deur Trudie Venter ~ Dit was ʼn oggend wat die verwagtinge oortref het; nie net het Bethulie inwoners die replika ossies en Nico Moolman kom verwelkom nie, maar ook mense van buurdorpe en vriende van Bloemfontein. Van Kopanong munisipaliteit se amptenare was teenwoordig en ook Raadslede. Ons eregaste was Derry Gerryts, Gary Baker-Johnson en Nico Moolman. Dr Mynhardt wat in Smithfield gebore is en vanaf 1920 in Bethulie gepraktiseer het, was burgermeester toe die simboliese ossewatrek plaasgevind het en die monument vir die ossewa en ossie beplan en ingewy is. Hy het 4 kinders gehad, 3 seuns...Read more

Woollies' predator-friendly meat

Should Woolworths decide to stock predator-friendly meat in its shops, it is very important that the concept is properly defined. There should also be robust and transparent audit systems in place so be able to trace the meat to its origin, says Mr Harry Prinsloo, of Smithfield, chairman of the Predation Management Forum (PMF). He reacted to a statement by the retailer that it planned to stock predator-friendly meat. The PMF represents the Red-meat Producers' Organisation, the National Woolgrowers' Association, the South African Mohair Producers' Association and Game SA. He said that the PMF...Read more

Roofdiervriendelike Skaapvleis

As Woolworths roofdiervriendelike vleis in sy winkels wil verkoop, is dit belangrik om die konsep goed te definieer. Voorts moet behoorlike en deursigtige ouditstelsels in plek gestel word sodat die oorsprong van die produk nagespeur kan word, sê mnr. Harry Prinsloo, van Smithfield, voorsitter van die Predasiebestuurforum (PMF). Hy het gereageer op Woolworths se verklaring dat dié kettinggroep roofdiervriendelike vleis wil verkoop. Die PMF verteenwoordig die Rooivleisprodusente-organisasie, die Nasionale Wolkwekersvereniging, die Suid-Afrikaanse Bokhaarkwekersvereniging en Wild SA. Hy het...Read more

Pages

You are here